Slik skriver du en god jobbsøknad

Når du skal skrive søknad kan du ha i bakhodet at det er tre ting arbeidsgiver vil vite om deg:

At du klarer jobben, at du er motivert for jobben og at du kommer til å passe inn hos dem.

1. Start med en god innledning

Den beste måten å starte en søknad på er å vise allerede i innledningen at du er rett match, at dette ikke er hvilken som helst jobb for deg, og hinte til at jakten endelig er over.

Eksempel

Hei! Nå ble jeg glad. Jeg er en 23 år gammel jente med fagbrev som barne- og ungdomsarbeider og to års erfaring innen barnehage. Jeg er ute etter akkurat en jobb som dette, så jeg søker spent på stillingen som pedagogisk medarbeider.

Eller:

Jeg ble tipset om denne stillingen av en bekjent – den ser spennende ut! Jeg er en 25 år gammel informasjonskonsulent som har akkurat den erfaringen dere etterspør og er ute etter nye utfordringer, så kanskje jeg er rett kandidat for jobben som kampanjeleder.

2. Skriv en overbevisende midtdel

Du kan selv velge hvor og når du vil forsikre arbeidsgiver om disse tre tingene – men du må komme innom dem alle i løpet av søknaden. Du bør også skrive i et lett språk du er komfortabel med (ikke byråkratisk og tungt) og huske på at det ikke er en livshistorie du skal legge ut. Hovedfokus skal være på hva du har å tilby arbeidsgiver. Presenter smakfulle utdrag av kompetanse og erfaring.

  • Du gir en god grunn for at bakgrunnen din passer inn.
  • Du backer opp det du sier om deg selv med eksempler på ting du har gjort.
  • Du fokuserer på resultater og hva du kan gjøre for dem.
  • Du skriver levende og motivert.

Eksempel

Jeg tror masteroppgaven min i medievitenskap kan være nyttig som kampanjeleder for dere. Jeg gjorde noen funn som ga meg innsikt i norske brukervaner og som viste seg veldig nyttig i de kampanjene jeg allerede har ledet som informasjonskonsulent. Jeg vet at jobben hos dere også krever innsikt i sosiale medier, og det fikk jeg både som informasjonskonsulent (hvor jeg blant annet økte antall “likes” på Facebooksiden fra 202 til 2340) og da jeg var koordinator for flere av nettkampanjene til Fadderuken på UiO, så der har jeg god erfaring jeg vil ta med.

I tillegg er jeg en hardtarbeidende og energisk person, som blant annet kombinerte studier med jobb som bartender i to år, og hadde noen av mine mest sosiale og beste stunder som koordinator for fadderuken på Universitetet, så jeg håper at… etc.

Har du lite eller ingen arbeidserfaring fra før kan du bruke eksempler fra fritidsaktiviteter, skolesituasjon eller frivillig arbeid.

For eksempel:

Jeg har spilt fotball i 10 år, dette har lært meg mye om teamarbeid, taktikk og hvordan ta raske beslutninger noe jeg tenker vil komme godt med i jobben hos dere.

3. Avslutning

Dette er ting du kan få sagt i en avslutning:

  • Du kan minne om motivasjonen din.
  • Oppsummere argumenter for at du skal få jobben.
  • Svare alle arbeidsgivers spørsmål om når du kan begynne, hvor ofte du kan jobbe og hvordan du kan nås.
  • Oppfordre konkret til å møtes.

Eksempel

Igjen – denne stillingen virker perfekt, og jeg vil gjerne bli deres nye kampanjeleder. Jeg kan ta med min erfaring som informasjonskonsulent, min faglige bakgrunn og mitt engasjement for faget til dere, og ser frem til å diskutere stillingen videre.

Jeg kan hele tiden nås på telefon 48 12 34 56 eller e-post irelin@mail.com hvis dere lurer på noe. Jeg vil være ledig til å tiltre fra den 1. februar.

Lykke til!