Våre unge har det i all hovedsak bra

Ungdata-rapporten er klar og viser at de aller fleste ungdommene i Gjøvik har det bra, trives med livene sine, har venner, deltar på fritidsaktiviteter og er optimistiske på framtida. 

– Vi er veldig glad for at de fleste har det bra, sier kommunalsjef for oppvekst, Anne Mari Kind. Hun understreker at Gjøvik kommune også har barn og unge som har det vanskelig, og at det er avgjørende at vi som kommune og lokalsamfunn klarer å hjelpe dem.

Over 90% av ungdommene oppgir at de har noen å snakke med om vanskelige ting, det er over landsgjennomsnittet.

Hva er Ungdata?

Ungdata er en nasjonal barne- og ungdomsundersøkelse der skoleelever over hele landet svarer på spørsmål om hvordan de har det, og hva de driver med på fritiden. Undersøkelsene er tilpasset barn og ungdom på mellomtrinnet (5.-7.-trinn), ungdomstrinnet og i videregående opplæring. 

Gjøvik har valgt å gjennomføre undersøkelsen for alle elever fra femte trinn til tredje trinn på videregående.

Mer tid på sosiale medier og høyere mobbetall

Undersøkelsen viser at ungdom i Gjøvik bruker mer tid på sosiale medier og oppgir flere negative hendelser på nett enn landsgjennomsnittet. 

Mobbetallene er også høyere enn landsgjennomsnittet i grunnskolen og det er flere som bruker smertestillende medikamenter. Gjøvik følger også den bekymringsfulle nasjonale trenden om at stadig færre er fornøyde med skolen de går på. Her ligger Gjøvik over nasjonalt snitt.

Mer fritidsaktivitet og lavere bruk av hasj og marihuana

På den positive siden er det flere som deltar i fast fritidsaktivitet enn landsgjennomsnittet. Det er også en høyere andel som driver med sport eller idrett. Likevel er færre i videregående alder fornøyd med helsa si.

Videregående elever i Gjøvik skiller seg positivt ut fra landsgjennomsnittet når det gjelder bruk av hasj eller marihuana. Færre er blitt tilbudt og færre har brukt slike midler. Det er også noen færre som opplever mobbing i videregående alder på Gjøvik enn på landsbasis. 

Bruk av e-sigarett ligger høyere enn landsgjennomsnittet både på ungdomstrinn og videregående. 

– Undersøkelsen er et viktig grunnlag for å stille gode spørsmål og finne enda bedre tiltak til ungdommene våre, og vi vil bruke tid på å analysere funnene og sette inn egnede tiltak framover. Vi ser også tendenser til at tiltak vi har satt inn gir positiv effekt, sier Anne Mari Kind. 

Se alle resultatene på hjemmesida til Ungdata.