Om avtalen
Avtalen innebærer at Hunndalen vil motta inntil fem millioner kroner årlig i fem år for å utvikle gode møteplasser som vil gjøre Hunndalen til et enda bedre sted å vokse opp.
Barn og unge i fokus
Gjøvik kommune er opptatt av å gi barn og unge muligheten til å lære, utvikle seg og lykkes i livene sine.
Gjøvik kommune har planer om å bygge en ny ungdomsskole som vil være mer praktisk og inkluderende. Elveparken har også flere forbedringstiltak på gang, og vi håper at Folkets Hus og Elveparken skal bli enda mer populære møteplasser.
– Oppvekstvilkårene til barn og unge og å legge til rette for mestring og livsglede er av de viktigste og mest meningsfulle oppgavene et kommunestyre har. Gjennom denne satsingen i partnerskap med staten får vi muligheten til å virkelig gjøre gode ting for barn og unge i Hunndalen, det gleder vi oss til, sier ordfører Anne Bjertnæs.
– I Hunndalen har vi et stort mangfold. Barn og unge fra flere kulturer som går i barnehage og skole sammen. Gjennom medvirkning og dialog med de unge i Hunndalen vet vi at de savner gode sosiale møteplasser, uteområder med aktiviteter og mulighet for å samles på tvers. Gjennom prosjektene og tiltakene vi nå skal i gang med i samarbeid med staten skal vi fylle dette med godt innhold slik at flere opplever en fritid med mening , sier ordføreren.
Målene for områdesatsingen i Hunndalen inkluderer:
- Å forbedre oppvekstmiljøet ved å bygge en ny ungdomsskole, hall og uteområder
- Å fremme mangfold og inkludering gjennom nye tiltak og møteplasser
For å oppnå disse målene vil områdesatsingen benytte Bylab-metoder med involvering, innovasjon og tjenestedesign gjennom hele perioden. Arbeidet vil være preget av samspillet mellom fysiske møteplasser og innholdet i disse, og det vil være sentralt å prøve ut og teste før byggingen av den nye skolen.
Samarbeid med lokalbefolkningen og Hunndalsforum blir viktig for å oppnå dette.
Bakgrunn for områdesatsningen i Hunndalen
Bakgrunnen for avtalen er en kartlegging av behovene i Hunndalen. Analysen viser at bydelen har utfordringer knyttet til levekår, spesielt blant ungdom. Mange ungdommer opplever utenforskap og et tøft oppvekstmiljø preget av vold, rus og mobbing. Skolehverdagen oppleves som krevende og teoritung, og ungdommene etterlyser praktisk læring og tilgjengelige voksne å snakke med.
Kommunestyret vedtok i 2019 å prioritere bydel Hunndalen, og starte et stedsutviklingsprosjekt. Gjøvik kommune har allerede vedtatt å prioritere Hunndalen med en egen stedsutviklingsplan. Dette har inkludert kjøp og etablering av nye funksjoner i Folkets hus, vedtak om bygging av ny ungdomsskole, hall og uteområder, samt plan om opprusting av de viktigste uteplassene.
Fra venstre kommunalsjef for samfunnsutvikling Line Renee Ramsrud, rektor ved Vardal ungdomsskole Henning Engesveen, Bylabsjef Anne Marthe Dahl Zettervall, undervisningsinspektør ved Vardal ungdomsskole Bent Ture Tomtum, fungerende varaordfører Camilla Aaseth, stortingspolitiker Marit Knutsdatter Strand, ordfører Anne Bjertnæs, Kommunal- og distriksminister Erling Sande, leder i Hunndalsforum Rolf Jørn Karlsen, kommunedirektør Kari Sollien, prosjektleder Marte Selmer-Hansen og undervisningsinspektør ved Vardal ungdomsskole Heidi Skogsbakken.