§ 1. Formål
Gjøvik kommune ønsker med ordningen å gi en økonomisk oppreisning og ta et moralsk ansvar og gi en uforbeholden unnskyld til personer som har opplevd omsorgssvikt eller overgrep under opphold i barnehjem, skolehjem eller fosterhjem, mens de var under barnevernets omsorg frem til 1980.
§ 2. Vilkår for å søke om oppreisning
Personer som var plassert i barnehjem, skolehjem eller fosterhjem av Gjøvik kommune kan søke om økonomisk oppreisning fra ordningen. I vurderingen av om slik oppreisning skal gis og størrelsen på denne skal det legges vekt på søkerens beskrivelse av omsorgsforholdene, herunder straffbare forhold og/eller overgrep.
Oppreisning ytes til nålevende personer. Dersom søker dør etter at søknaden er fremmet og søker har pårørende/etterlatte, kan søknaden behandles og eventuell oppreisning utbetales til etterlatte i henhold til arverettslige regler.
§ 3 Oppreisningsutvalg for Gjøvik kommune
Formannskapet oppretter et oppreisningsutvalg. Oppreisningsutvalget skal bestå av tre personer. Leder for utvalget skal være jurist, og bør ha erfaring fra påtalemyndighet, domstoler, advokatvirksomhet eller inneha tilsvarende kompetanse. De øvrige medlemmene bør ha psykolog og barnevernsfaglig kompetanse. Utvalgsmedlemmene oppnevnes for hele perioden utvalget skal fungere. Utvalgsmedlemmene oppnevnes av formannskapet.
§ 4 Sekretariat for oppreisningsutvalget
Det skal opprettes et sekretariat for oppreisningsutvalget.
§ 5 Søknad og saksbehandling
Personer som i perioden 1945-1980 under Gjøvik kommunes omsorg enten i fosterhjem eller i institusjoner og som enten ble utsatt for overgrep eller omfattende omsorgssvikt, kan søke om oppreisning.
Søknad om oppreisning skal fremsettes for sekretariatet.
Søknaden skal være skriftlig og inneholde søkers navn, adresse og fødselsnummer og beskrive de faktiske forhold som ligger til grunn for oppreisningskravet. Sekretariatet utarbeider et søknadsskjema som er særlig egnet til dette formålet.
Sekretariatet skal gi nødvendig veiledning og hjelp til søkerne om utformingen av søknadene.
I særlige tilfeller kan det innvilges dekning med inntil 7 timer av rimelige utgifter til advokatbistand for å få utarbeidet søknaden. Det samme gjelder dersom bistand til dette ønskes fra en behandler med offentlig godkjent helseutdanning fra høgskole eller universitet, som jobber innenfor privat virksomhet når hun/han behandler søknaden.
Dersom søkeren har behov for hjelp til egen bearbeidelse som følge av oppreisningsprisessen, kan det innvilges inntil 10 timer psykologbehandling til dette.
I søknaden skal det fremgå at søkeren gjennom sin underskrift erklærer seg innforstått med kommunens betingelser for å kunne bli tilkjent oppreisning.
Sammen med søknaden skal det ligge en erklæring om at sekretariatet skal kunne innhente de opplysninger man finner hensiktsmessige for saken uten at taushetsplikt er til hinder for dette. Erklæringen skal undertegnes av søkeren og legges ved søknaden.
Når sekretariatet har mottatt det den trenger fra søkeren, sendes en bekreftelse til søkeren om at søknaden er mottatt og vil bli behandlet innen seks måneder.
Dersom det er nødvendig for at søknaden blir godt nok opplyst, kan oppreisningsutvalget be søker om supplerende opplysninger.
Før saken tas opp til endelig behandling i oppreisningsutvalget, skal søkeren gis en frist på 14 dager for eventuelt ytterligere innlegg og bevismateriale i saken før den oversendes oppreisningsutvalget for avgjørelse.
Sekretariatet forbereder saken og avgir begrunnet innstilling ovenfor oppreisningsutvalget.
Også søknader som åpenbart faller utenom ordningen, skal forelegges oppreisningsutvalget som avgjør om søknaden skal avvises.
Oppreisningsutvalgets møter er lukket. Det føres protokoll fra møtene og utvalgets vedtak skal begrunnes. Oppreisningsutvalgets vedtak kan på klages Gjøvik kommunens klagenemd.
Saksbehandlingstiden settes i hovedtak til seks måneder fra innlevert søknad til avgjørelse i utvalget.
Det er et vilkår for innvilgelse av oppreisning er at søker forplikter seg til å ikke gå til søksmål mot kommunen for samme forhold vedkommende er innvilget oppreisning for.
I avgjørelser som tilkjenner søker oppreisning, skal det i premissene inntas en standard klausul om at «Tilkjennelsen av oppreisningen innebærer at Gjøvik kommune påtar seg et moralsk ansvar og vil gi en uforbeholden unnskyldning for det som r skjedde».
Avgjørelsen skal begrunnes skriftlig og sendes søkeren.
§ 6 Betingelser for oppreisning
Personer som i perioden 1945-1980 under Gjøvik kommunes omsorg enten ble utsatt for overgrep eller omfattende omsorgssvikt, enten i fosterhjem eller i institusjoner, innvilges kommunal oppreisning når dette anses rimelig.
- Søkers saksframstilling skal tillegges stor vekt med mindre den strider mot andre konkrete opplysninger i saken. Det skal også tas hensyn til at det for den enkelte kan være vanskelig å sannsynliggjøre eller beskrive detaljert hva man ble utsatt for.
- Ved vurderingen av om oppreisning skal gis og størrelsen på denne, skal det særlig legges vekt på omfanget av og/eller hvor alvorlig overgrepet eller omsorgssvikten har vært.
- For at søkeren skal kunne tilkjennes oppreisning etter denne ordningen, gjelder følgende forutsetninger:
- Dersom søkeren tidligere har mottatt oppreisning fra Gjøvik kommune, andre kommuner eller fra staten for samme forhold, skal nevnte oppreisning gå til fullt fradrag fra oppreisningsbeløpet.
- Søkeren kan ikke søke Gjøvik kommune om oppreisning for samme eller andre forhold som gjelder overgrep eller omsorgssvikt som omfattes av denne ordningen.
- Oppreisning ytes til den som selv har søkt om det. Dersom søker dør etter at søknaden er innlevert og søker har pårørende/etterlatte i første arveklasse, skal søknaden likevel realitetsbehandles og oppreisning kunne vurderes.
- Oppreisning ytes ikke med utgangspunkt i juridisk ansvar for økonomisk tap.
§ 7 Utmåling av oppreisningsbeløp
Oppreisningen utmåles ikke med utgangspunkt i søkers økonomiske tap.
Ved vurderingen av om oppreisning skal gis og størrelsen på oppreisningen skilles det mellom aktive overgrepshandlinger av fysisk-, psykisk-, verbal- eller seksuell karakter, og det som kan kalles passive handlinger, det vil si omsorgssvikt.
Oppreisningsbeløpet skal fastsettes individuelt og skjønnsmessig.
- Til søkere som gjennom forklaringer og dokumentasjon som klargjør at de har vært utsatt for seksuelle overgrep og/eller grov vold ytes en oppreisning på 725 000 kroner. Det samme gjelder for de som har vært utsatt for gjentatte overgrep.
- Til søkere som gjennom forklaringer og dokumentasjon viser at det har vært utsatt for andre overgrep ytes en oppreisning på 500.000 kroner.
- Til søkere som gjennom forklaringer og dokumentasjon viser at det har vært utsatt for omsorgssvikt ytes en oppreisning på 300.000 kroner.
- Til søkere som ikke er i stand til å beskrive hva omsorgssvikten besto i ytes en oppreisning på 200.000 kroner.
- Til søkere som ikke er i stand til å beskrive hva overgrepet besto i gis oppreisning etter skjønn.
- Det høyeste oppreisning som kan gis en søker er 725 000 kroner.
- Det fastsettes ikke noe minstebeløp.
§ 8 Klage
Oppreisningsutvalgets vedtak kan påklages til Gjøvik kommunes formannskap som klageinstans, jf. forvaltningslovens § 28 første og annet ledd.
§ 9 Ikrafttredelse og varighet
Oppreisingsordningen trer i kraft fra den dato oppreisningsutvalget kunngjør at de tar imot søknader. Søknader om oppreisning må fremsettes innen to år fra kunngjøringsdato. Søknader som ikke er mottatt innen denne datoen, vil ikke bli behandlet. Dersom fristoversittelsen skyldes forhold som søkeren ikke kan anses å være ansvarlig for, kan utvalget avgjøre at søknaden skal behandles trass i fristoversittelsen. Søknader som er innkommet før dette tidspunkt behandles ferdig. Oppreisningsutvalget forsetter sitt arbeid inntil alle søknadene som er innkommet innen søknadsfristen, er behandlet.
§ 10 Vedtektsendringer
Disse vedtektene kan endres av formannskapet.
Ordningen iverksettes ved offentlig kunngjøring.