Markering av 80-årsminnet etter frigjøringen og den nasjonale veterandagen

8. mai klokka 17:00 markerer vi 80-årsminnet etter frigjøringen og den nasjonale veterandagen. Det gjør vi med avduking av nytt minnesmerke av kunstner Henning Olav Espedal.

Markeringen foregår i minneparken ved skysstasjonen i Gjøvik sentrum. Alle som ønsker å delta er hjertelig velkommen.

Program 8. mai klokka 17:00

Gjøvik bykorps spiller «Norge, mitt Norge»

Tale og kransenedleggelse: Tom Gjestvang, Norsk reservistforbund (NROF)

Fanfare: Viljar Sandemo

Tale: Ordfører Anne Bjertnæs

Gjøvik bykorps spiller «Sønner av Norge»

Avduking av minnesmerke, tale og opplesning av navnene til de falne: Varaordfører Torvild Sveen

Tale: Kunstner Henning Olav Espedal

Tale: Norges rederiforbund, Marte Ziolkowski

Tale: Sjøforsvaret, kommandørkaptein Johan Reinboth

Gjøvik bykorps spiller «Ja, vi elsker»

Sju fra Gjøvik-distriktet omkom i forbindelse med krigshandlinger på havet

Her er en kort omtale av hvordan hver enkelt sjømann omkom under krigen.

Gunnar Svingen Arnesen

var fra Vardal og seilte som matros ombord på DS Bollstad. Skipet seilte i en konvoi som anløp Bari havn i Sør-Italia 2. desember 1943. Samme kveld ble de angrepet av tyske bombefly. Arnesen overlevde bombingen, men døde på et sykehus i Bari 10. desember 1943. Han ligger gravlagt på en kirkegård i byen Bari helt sør på Italias østkyst.

Magnus Skaug

ble født i 1920 i Vardal. Han ble tatt til fange av japanerne 20. januar 1942 da han var ombord på MS Herstein mens skipet lå i havn i Rabul på Ny Guinea. Senere ble han sendt til Japan med DS Montevideo Maru og omkom 1. juli 1942 da skipet ble torpedert.

Gunnar Henrik Hansen

var født i Vardal 16. mars 1920, men bodde senere i Gjøvik. Han tjenestegjorde i marinen som dekksmann ombord på jageren «Bath». Hansen omkom 20. august 1941 da jageren ble torpedert av en tysk ubåt i Atlanterhavet.

Kristian Ween

var født i Gjøvik i 1901. Han var maskinist ombord i MT Finnanger da skipet ble torpedert 1. mars 1942 av en tysk ubåt. Skipet gikk i konvoi og Ween og samtlige av hans 38 skipskamerater omkom.

Otto Jacob Offenberg

var født i Gjøvik 22. juli 1914, men bodde senere i livet i Melbourne, Australia. Her meldte han seg inn i den norske marine og ble utdannet til skytter. Da han omkom var han skytter ombord i handelsskipet MT Bramora. Skipet fraktet olje og ble torpedert 14. september 1943. Hele besetningen omkom da skipet ble torpedert sydvest for Chagos-øyene. 

Alf Nordby

ble født i Vardal 9. oktober 1923. Han vokste opp i Vindingstadbakken. Han var ombord på Tønsberg-båten «Leiesten» da den ble torpedert i Atlanterhavet av en tysk ubåt 23. januar 1943. Norby var en av flere som omkom da.

Markus Skoglund

Han var født i Vardal 13. oktober 1909. Nordby bosatte seg i ung alder i Langbrekke i Sem i Tønsberg. Da han omkom var han matros ombord i DS Bjørkhaug, som befant seg i havna i Alges i Algerie. Skipet lå i havn for å laste inn landminer da minelasten eksploderte. Ombord befant seg et større antall innfødte arbeidere, samt en del britiske soldater som etterså de innfødte arbeiderne. Sammen med Markus Skoglund omkom de fleste av disse.