33 små og mellomstore virksomheter får til sammen nærmere 20 millioner kroner til utvikling av cybersikkerhetstiltak fra Nasjonalt koordineringssenter for forskning og innovasjon innen cybersikkerhet . Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Forskningsrådet leder senteret som forvalter EU-midler til cybersikkerhet i Norge. Pengene er en del av EUs store satsing på digital sikkerhet i medlemslandene og EØS.
Gjøvik cyber city er sentral
Totalt kom det inn 141 søknader. 4 av de 33 virksomhetene som fikk penger holder til i Gjøvik. Tre av dem ligger under cybermiljøet i Gjøvik cyber city.
Gjøvik cyber city er et dynamisk miljø der oppstartsbedrifter kan utvikle seg, og etablerte aktører kan bli en del av et innovativt økosystem med nær tilknytning til kompetansen ved NTNU i Gjøvik og Fagskolen Innlandet. Gjøvik kommune er en sentral aktør og pådriver i Gjøvik cyber city.
Aiba får 600.000 kroner
Aiba er en av bedriftene i cybersikkerhetsmiljøet i Gjøvik. De jobber med å utvikle løsninger for å trygge barn og unge på nett, ved å avdekke "cyber grooming". Det kalles grooming når en voksen eller en ungdom forsøker å bli god venn med et barn i den hensikt å misbruke det.
Seksuelle overgripere oppgir ofte falske opplysninger om alder og kjønn, og kommer i kontakt med mindreårige basert på at barn og unge tror de snakker med jevnaldrende barn og unge på nett.
Mobai får 570.000 kroner
Mobai er også en del av cybersikkehetsmiljøet i Gjøvik og har fått 570.000 kroner i støtte fra EU.
De vil erobre verden gjennom sin teknologi. Ansiktsgjenkjenningsteknologien til Apple kan ikke konkurrere med sikkerheten vi kan tilby, sier de Brage Strand, en av de to gründerne bak bedriften,
Mobai er en spin-off fra NTNUs institutt for informasjonssikkerhet på Gjøvik. Selskapehar svært høy kompetanse og er verdensledende innen ansiktsgjenkjenning. I tett samarbeid med blant annet Sparebank 1 Østlandet, Tieto Evry, EU og de beste forskningsmiljøene i verden har de allerede utviklet to sikkerhetsprodukter som er verifisert, testet og klare for markedet.
– Dette er gode nyheter for cybersikkerhetsmiljøet i Norge - og spesielt for oss i Gjøvik cyber city, sier næringssjef i Gjøvik kommune, Katrine Hveem Gjørvad.Biofy AS får 600.000 kroner
Den siste bedriften under Gjøvik cyber city. De har også fått 600.000 kroner i støtte.
Biofy AS er prosjekteier for «IncluDe» og samarbeider med aktører som Norges Blindeforbund, Pensjonistforbundet og Gjøvik kommune. Selskapet er et NTNU-spin-off med patenterte kryptobiometriske løsninger i 19 land.
Foruten de tre nevnte bedriftene har også NTNU Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi i Gjøvik fått EU-midler. De er tildelt 600.000 kroner.
– Dette er gode nyheter for cybersikkerhetsmiljøet i Norge - og spesielt for oss i Gjøvik cyber city, sier næringssjef i Gjøvik kommune, Katrine Hveem Gjørvad.