Budsjettet for 2025 er vedtatt

Det var bred politisk enighet om mye av budsjettet for 2025 da kommunestyret vedtok dette torsdag 12. desember. 

Det ble lagt fram fire budsjettforslag i møtet: Et fra posisjonen (Fremskrittspartiet, Senterpartiet, Høyre, Venstre, KrF og Industri- og Næringspartiet, et fra Rødt, et fra SV og et fra Arbeiderpartiet. Fra før hadde jo kommunedirektøren lagt fram sitt forslag.

God stemning

Nesten samtlige partier var framme på talerstolen og trakk fram at de er glad for at det politiske klima i Gjøvik bærer preg av god stemning og respekt sjøl om de ulike partiene selvsagt ikke alltid er like enige. 

Også budsjettdebatten foregikk i en tone som enkelte andre politiske fora kan ha litt å lære av.

– Jeg er glad for at vi tross alt er enige om ganske mye i Gjøvik, og glad for at vi klarer å ha en anstendig politisk debatt. Man trenger ikke å se lenger enn til Innlandet før vi ser en språkbruk som forsøpler og fordummer debattklimaet, uttalte Stian Simensen fra Arbeiderpartiet.

Også ordfører Anne Bjertnæs understreket dette i sin kommentar:

– Det er bra at det er et engasjement for Gjøviks utvikling, og det er ikke sånn at vettet sitter 100 prosent på den ene siden av salen.

Budsjettet i Gjøvik er på mer enn to milliarder kroner, der 1,1 milliard kommer fra skatteinntektene til innbyggerne. 

Skoler og barnehager

Oppvekst og helse og omsorg er de store områdene i en kommune og disponerer brorparten av budsjettet. Som tidligere år har det vært diskusjoner om nedleggelser av skoler og barnehager. Rødt, SV og Arbeiderpartiet ønsket begge å redde Vindingstad barnehage som ble vedtatt nedlagt også i fjorårets budsjett. 

Lundstein barneskole har vært oppe til diskusjon i flere runder. Også i år gikk flertallet for å redde skolen, som da ikke blir slått sammen med Fredheim slik forslaget til kommunedirektøren var. 

Bare Arbeiderpartiet hadde lagt inn en nedleggelse i sitt budsjettforslag. 

Flertallet gikk heller ikke inn for å stenge barnehagene i to uker i sommerferien for å spare 125.000 kroner.

Helse og omsorg

Flertallet gikk også inn for å opprettholde drifta ved dagsenteret i Snertingdal til det nye omsorgssenteret skal stå ferdig. Dette har en kostnad på 1,5 millioner årlig. De ønsker heller ikke å slå sammen helsestasjonen på Biri med helsestasjonen i rådhuset, noe som koster 200.000 kroner årlig. 

Grunnbemanningen i omsorgssektoren blir økt med 5 millioner kroner årlig. Dette utgjør rundt seks stillinger.

Det ble også vedtatt at PP-tjenesten og læringsmiljøteamet ikke skal slås sammen. Det betyr 900.000 ekstra neste år og 1.950.000 kroner de neste tre åra i perioden.

Kultur

Samtlige politikere ønsket ikke å kutte den såkalte frivilligmillionen som ble foreslått kuttet fra kommunedirektøren. I tillegg til å beholde millionen, vil politikerne øke ramma med en halv million i 2025 og 2026 og opp til to millioner de to neste åra.

Dette er midler som frivillige lag og organisasjoner kan søke på. Du finner mer informasjon på et annet sted på hjemmesida vår.

Du finner mer om dette tilskuddet på hjemmesida vår. 

Her er noen av de andre tiltakene for kultur:

  • Et tilskudd til Gjøvik Olympiske Anlegg på 1 million kroner årlig 
  • Et tilskudd på 80.000 kroner til pride årlig
  • Et tilskudd på 100.000 kroner i 2025 og 2026 og 150.000 kroner de neste to åra til faste arrangement som 17. mai, 22. juli, 8. mai, Gjøvik Galla og Castbergseminaret
  • Et tilskudd på 100.000 kroner årlig til Orkester Innlandet.

Eiendomsskatt og fondsbruk

Det som ble mest diskutert i kommunestyremøtet 12. desember ble eiendomsskatt. Posisjonens forslag om å senke eiendomsskatten gjennom at bunnfradraget for innbyggerne økes ble vedtatt. Det innebærer at kommunen får inn rundt fire millioner mindre i 2025 og henholdsvis seks, sju og ni millioner kroner de påfølgende åra.

For å få budsjettet i havn, har politikerne valgt å bruke av fondsmidlene til kommunen, eller sagt på en litt mer folkelig måte, sparepengene. Dette var også en løsning fra kommunedirektøren, som la opp til at det skulle brukes 125,7millioner kroner fra fond. Vedtaket i kommunestyret har 111,9 millioner i fondsbruk.