Berørte interessert direktør

Nadia Andreassen og Jeanett Sandviken fortalte om liv som ikke bare har vært enkle. Nå skal de og fire andre ungdomsmentorer hjelpe andre unge. Det fikk direktør i arbeids- og velferdsdirektoratet, Hans Christian Holthe høre om.

Direktør i arbeids- og velferdsdirektoratet, Hans Christian Holthe, hørte interessert på det to av ungdomsmentorene, Jeanett Sandviken (til venstre) og Nadia Andreassen hadde å fortelle.

 

– Vi vet det kan være vanskelig å endre hverdagen helt alene. I prosjektet Ungdom for ungdom har vi nå rekruttert mentorer som gjerne vil hjelpe andre ungdommer basert på egne erfaringer, forteller teamleder for prosjektet Ungdom for ungdom i Gjøvik, Anne Marit Endal. Hun startet i jobben i Nav september. 

Ifølge folkehelseundersøkelsen i 2023 hadde 86 prosent av de spurte under 30 år i Gjøvik kommune følt på utenforskap. Og statistikken forteller at 10 prosent av unge i Gjøvik ikke fullfører videregående skole. 

– Vi mener at dette er det mulig å gjøre noe med, og det starter først og fremst med å nå de som føler seg utenfor, sier leder for arbeidsinkludering i Nav i Gjøvik, Eystein Gleditsch.

Ungdom for ungdom er et samarbeidsprosjekt mellom Nav og frivilligheten på Gjøvik for å forebygge utenforskap og sosial ekskludering.

Med seg på laget har Nav Gjøvik tre ulike frivillige organisasjoner: Røde Kors Gjøvik, Maritastiftelsen og Fontenehuset.

Ungdom for ungdom har også en egen nettside. De har også Instagram- og Facebook-sider.

Hjelp til å hjelpe seg sjøl

– Vi forstår at det er mange grunner til at det er vanskelig å være sosial og positiv når hverdagen er litt grå, og at det å møte opp på skolen eller annen aktivitet kan være en utfordring. Kanskje ungdommen har lagt til seg noen dårlige vaner som er vanskelig å bryte også? Da kan det være godt å ha noen som forstår og som har opplevd å stå i en lignende situasjon, forteller Endal.

Grunnpilaren i prosjektet er ungdomsmentorer. Gjøvik kommune har ansatt seks ungdomsmentorer som alle er ansatt seks timer i uka. Ett av kriteriene er nettopp at ungdomsmentorene skal ha med seg erfaring fra et liv som ikke har gått helt rett fram. De seks har ulik bakgrunn, kjønn og etnisitet. Felles for dem er også at de er i alderen 16-25 år.

Ungdomsmentorene skal alle gjennom et grundig kurs før de starter med dialog med ungdommene. Eystein Gleditsch presiserer også at de ikke på noen måte skal være behandlere.

To sterke historier

Pengene til prosjektet har kommet via en søknadsprosess der Gjøvik er en av tolv Nav-kontorer som skal knytte seg nærmere til kommunens frivillighet. Prosjektmidlene kommer fra arbeids- og velferdsdirektoratet.

Under besøket i Gjøvik torsdag 16. januar fikk direktøren for direktoratet, Hans Christian Holthe, møte to av ungdomsmentorene: Nadia Andreassen og Jeanett Sandviken. 

Nadia legger ikke skjul på at hun har slitt med både rus og psykiske problemer. Nå føler hun mestring og får et bedre sjølbilde av å kunne hjelpe andre.

– Jeg vil se mennesket, ikke diagnoser. Hvordan er personen og hvilke muligheter og egenskaper har de, sier Nadia.

– Jeg vet hvordan det er å stå utenfor. Jeg har vært mye alene. Jeg ønsker å få ned ensomheten - noe jeg har følt mye på sjøl. Håpet er at det skal bli lettere for ungdom å be om hjelp, forteller Jeanett. Hun understreker at hun har en fantastisk familie og at de har forsøkt å støtte så godt de kan, men at de ikke helt har visst og skjønt hvordan. 

Holthe ble tydelig berørt av historien til de unge damene og var imponert over at de er åpne om hvordan livet har vært, men også at de to har jobbet beinhardt for å få et bedre liv.