Snur barnet ditt hodet mest til den ene siden?

Barn med asymmetri beveger ikke hodet likt begge veier. Hos noen barn vil asymmetri ses ved at barnet hovedsakelig holder hodet til en side (favorittside). Hodet kan også være sidetippet.

Hodeskallen til et spedbarn er myk og formbar, og kan derfor formes etter stillingen til barnet. Det kan også ses asymmetri i ansiktet.

Hva kommer asymmetrien av?

Det kan være flere grunner til denne asymmetrien. 

  • For liten variasjon i håndtering og posisjonering når barnet er våkent kan gi en utvikling av en “favorittside”.
  • Barnet kan ha ligget trangt i livmoren og muskulaturen som vrir og sidebøyer hodet til den ene siden kan være påvirket.
  • Strekk i muskulaturen eller påvirkning av nakkeledd kan også skje i forbindelse med fødsel.
  • I sjeldne tilfeller kan asymmetrier også skyldes andre tilstander.

Problemer knyttet til nakken ses oftere hvis det har vært bruk av tang eller sugekopp ved fødsel, hvis barnet er født i seteleie/tverrleie og hos store barn.

Det øvre nakkeleddet er ikke like sterkt hos et nyfødt barn som hos en voksen. Stabilitetsmuskulaturen rundt leddene har heller ikke rukket å utvikle god styrke og koordinasjon. Det tunge hodet i forhold til resten av kroppen kan gjøre at belastningen blir ekstra stor, og sammen kan dette gjøre at asymmetrien vedvarer eller forverres.

Det er viktig at helsepersonell får vurdere tilstanden, og eventuelle videre tiltak.

Fagpersoner som kan hjelpe deg

Ved å jobbe mot symmetri så tidlig som mulig vil vi sikre barnet best mulig forutsetning for en god utvikling av bevegelse. I det første leveåret utvikler barnet seg mot en oppreist posisjon. En asymmetrisk nakkestilling vil ikke hindre barnet å komme opp i stående/gående, selv om de hoppet over noen utviklingstrinn, som mageleie og krabbing. Asymmetrien kan imidlertid medføre en bevegelsesmessig skjevutvikling.

Helsesykepleier kan eventuelt henvise barnet til vurdering hos fysioterapeut. Foresatte kan også selv ta kontakt. Bruk Gjøvik kommunes hjemmesider. Noen ganger har ikke barnet behov for en spesifikk behandling for at det skal få god funksjon i nakken, det kan være nok med at man undersøker barnet og deretter håndterer barnet på en variert måte i det dagliglivet. Veiledning fra fysioterapeut om håndtering og tilrettelegging gis ved behov.

Ved behov samarbeider fysioterapeuten med manuellterapeut eller kiropraktor. En bevegelsesinnskrenkning kan behandles ved hjelp av lette trykk hos disse faggruppene. Deretter gis det råd, veiledning og eventuelt øvelser som foreldrene kan gjøre hjemme. Manuellterapeuten, kiropraktoren og fysioterapeuten samarbeide om oppfølgingen og eventuelt videre henvise til hverandre.

Hva kan du selv gjøre?

Du som er nær barnet har en viktig påvirkning på hvordan barnet utvikler seg videre. Kunnskap du har” i bakhodet” brukes ved håndtering i naturlige hverdagssituasjoner. Med en mer symmetrisk bevegelses-utvikling får den myke hodeskallen en jevn trykkbelastning, og man unngår at barnet kan få en avflatning av hodet. Det også lurt å ha fokus på at barnet skal ha symmetri til barnet er ferdig utvokst. Sterke halsmuskler (foran og på sidene) er forebyggende i forhold til tilbakefall.

Her kommer noen råd til deg som har et barn med en favorittside

Ta gjerne kontakt med helsesykepleier eller fysioterapeut dersom noe av dette er vanskelig for barnet.