Forskrift om permisjon fra den pliktige grunnskoleopplæringen i Gjøvik kommune

Fastsatt av kommunestyret i Gjøvik kommune 28. november 2024 med hjemmel i lov 9. juni 2023 nr. 30 om grunnskoleopplæringa og den videregående opplæringa (opplæringslova) § 2-2 fjerde ledd.

§ 1. Formål

Forskriften gir informasjon om reglene for permisjon fra den pliktige grunnskoleopplæringen i Gjøvik kommune.

Forskriften skal bidra til å sikre elevenes rett til grunnskoleutdanning, og sørge for likebehandling i de tilfellene det søkes om permisjon.

§ 2. Virkeområde

Forskriften gjelder for elever ved alle grunnskolene i Gjøvik kommune.

§ 3. Vilkår for permisjon fra grunnskoleopplæringen

Barn og unge i Norge har rett og plikt til grunnskoleopplæring. Gjøvik kommune er opptatt av at elevene skal få realisert sitt læringspotensial. Det er viktig at elevene er til stede på skolen de fastsatte skoledagene. Studier viser at det kan være svært uheldig både faglig og sosialt at elever er borte fra den obligatoriske opplæringen.

Skolen legger til grunn at permisjonen er avklart mellom foresatte når søknaden mottas. Vedtak om permisjon blir sendt til begge foresatte.

§ 4. Adgang til å søke permisjon

Rektor kan innvilge permisjon fra skolen dersom eleven får en opplæring som samlet sett er forsvarlig. Permisjon er ingen rettighet, men vurderes i hvert enkelt tilfelle. Elever har ikke rett til å få erstattet tapt undervisning på grunn av permisjon. Foresatte må selv sørge for at eleven får den nødvendige undervisningen i permisjonstiden. En elev kan maksimalt innvilges 10 permisjonsdager i et skoleår.

§ 5. Unntak fra mulighet til permisjon

Det innvilges som hovedregel ikke permisjon i perioder der det blir gjennomført statlige kartleggingsprøver, nasjonale prøver, avgjørende vurderingssituasjoner på ungdomsskolen, prøveeksamen og eksamener.

Permisjon gis ikke:

  • fra skoleårets start til høstferien for 1. trinn
  • første skoleuka i august for 8. trinn
  • 2.termin på 10. trinn, frem til eksamen er ferdig
  • nasjonale prøver på 5., 8. og 9. trinn

Det åpnes likevel for individuell vurdering knyttet til helse og familiebegivenheter i disse periodene.

§ 6. Kortere fravær og sykdom

Når en elev er borte fra skolen på grunn sykdom, time hos lege/tannlege, begravelse eller lignende, skal foresatte levere melding om årsaken til fraværet. Meldingen skal leveres på forhånd hvis dette er mulig.

§ 7. Andre trossamfunn

Elever som tilhører et annet trossamfunn enn Den norske kirken, har rett til permisjon fra skolen de dagene trossamfunnet har helligdag i tråd med oppl. § 2-2 femte ledd. Retten til permisjon etter denne bestemmelsen, forutsetter at foreldrene sørger for opplæringen som skal til for at eleven skal kunne følge med i opplæringen på skolen etter fraværet. Det må søkes om permisjon.

§ 8. Utenlandsopphold

Etter tre måneder i utlandet regnes ikke barn lenger som bosatt i Norge, og omfattes dermed ikke av rett og plikt til opplæring i henhold til opplæringsloven § 2-2 annet ledd. I de tilfellene der foreldrene gir skolen beskjed om utenlandsopphold over tre måneder på forhånd, faller retten og plikten bort ved avreisedatoen. I alle andre tilfeller faller retten og plikten bort når utenlandsoppholdet har vart i mer enn tre måneder. Tremånedersregelen gjelder uavhengig av skoleruta, det vil si uavhengig av om oppholdet delvis legges til skolens ferier.

§ 9. Utskriving av skolen

Opplæringslovens bestemmelse om maksimal permisjonstid på 10 skoledager er ufravikelig. Rektor må avslå alle søknader som gjelder permisjon utover 10 skoledager.

Velger du å ta eleven ut av skolen utover 10 skoledager, vil eleven bli skrevet ut av skolen. Skolen har ikke et opplæringsansvar for utskrevne elever, noe som vil gi foresatte et utvidet opplæringsansvar. I den perioden eleven er utskrevet av skolen, må de foresatte gi barna opplæring som tilsvarer den som blir gitt i offentlig skole, jf. Opplæringsloven § 2-1 første ledd.

§ 10. Tilbake til skolen etter utskriving

Dersom eleven skrives ut fra skolen, er det foresattes ansvar å melde fra til skolen når eleven skal skrives inn igjen.

§ 11. Barnets beste og barnets rett til medvirkning

Ved behandling av permisjonssøknader skal elevens beste ligge til grunn. Barnet skal høres før vedtaket fattes. Det å ivareta barnets rett og plikt til opplæring anses å være til barnets beste, med mindre det foreligger særlige vektige grunner for noe annet.

§ 12. Saksgang ved søknad om permisjon

Rektor er delegert retten til å innvilge permisjon.

Alle søknader om permisjon skal sendes til den enkelte skole ved rektor via skolens digitale system for permisjonssøknader. Søknaden skal være sendt skolen i god tid før permisjonsperioden – og før eventuell reise er bestilt.

Dersom hele eller deler av permisjonssøknaden avslås, skal det begrunnes med hvorfor fraværet enten ikke er forsvarlig eller hvorfor søknaden ikke kan innvilges selv om det anses som forsvarlig.

§ 13. Klage

Vedtak om permisjon er et enkeltvedtak, og kan med hjemmel i forvaltningsloven §§ 28-36 påklages innen tre uker fra vedtaket er mottatt. En eventuell klage sendes til rektor som gjør en ny vurdering. Dersom vedtaket opprettholdes, sender skolen klagen til Statsforvalteren i Innlandet som er siste klageinstans.

§ 14. Ikraftsetting

Forskriften trer i kraft ved kommunestyres vedtak 28.11.24.