Pedagogisk praksis i barnehagene

Det er sammen med andre likeverdige vi utvikler oss best, får en forståelse av hvem vi selv er og skaper vår egen identitet.

Alle barn har rett til egne tanker og følelser, og skal møtes med respekt og likeverd. Barn er kompetente mennesker som skal bli sett, hørt, anerkjent og få lov til å medvirke i sin egen hverdag.

Et trygt og godt barnehagemiljø

Alle barn i Gjøvik kommune har rett til et trygt og godt barnehagemiljø som fremmer helsen, trivselen, leken og læringen. Det er barnets egne opplevelse av trygghet og trivsel i barnehagen som betyr noe.

Et trygt og godt barnehagemiljø innebærer at barna skal oppleve inkludering, tilhørighet, fellesskap og omsorg uten mobbing og krenkelser.

Medvirkning

Barna har rett til å uttrykke seg og få innflytelse på alle sider ved sitt liv i barnehagen. De har også rett til å kjenne at deres stemme blir tatt på alvor og har virkning i fellesskapet.

Det forutsetter voksne som lytter og oppmuntrer barna til å gi uttrykk for sitt syn, slik at alle kjenner seg betydningsfulle i hverdagen.

Lek og vennskap

Lek er barnas hovedaktivitet og har stor verdi. Leken er indre motivert og er en grunnleggende livs- og læringsform. Gjennom deltagelse i lek og samhandling med andre opplever barna trivsel, felleskap og utvikling av sosial kompetanse.

Leken kan føre til forståelse og vennskap på tvers av alder, språklig og kulturell ulikhet.

Personalet er tilgjengelig i barnas lek for å inspirere, støtte og oppmuntre. De skal legge til rette for et godt lekemiljø, hvor alle barn opplever vennskap og gode relasjoner.

Språk

I barnehagene våre jobber vi systematisk med å legge til rette for stimulerende og utfordrende språkmiljøer, hvor språkarbeidet bygger på en inkluderende praksis. Det vil si at alle skal oppleve å være inkludert i et fellesskap, som legger til rette for at barna kan bidra i egen og andres læring.

Alle barna skal oppleve deltakelse i et rikt og språklig samspill med andre, der de opplever å bli lyttet til og vist interesse for. De språklige aktivitetene tilpasses barnas ferdigheter, interesser og initiativ. Arbeidet med språk er en naturlig del av hele dagen og i alle hverdagssituasjoner.

Læringssyn

Barn er nysgjerrige, kreative og vitebegjærlige. De lærer ved å undersøke, gjøre, undre og forske. Denne forskningen gjør oss framtidsrettet og foranderlige.

Vi tar utgangspunkt i et helhetlig læringssyn hvor omsorg, danning, lek, læring, språk og sosial kompetanse henger sammen. Barn lærer gjennom daglige rutiner og møte med ny kunnskap. Læring er både individuelle prosjekter og prosesser sammen med andre.

Først lærer vi sammen med andre – da trener vi. Så kan vi gjøre det alene.

Foreldresamarbeid

Samarbeidet mellom oss og dere foreldre skal ha barnets beste som et felles mål. Sammen har vi ansvar for barnets trivsel og utvikling. Dere skal oppleve at dere blir sett, hørt og få mulighet til medvirkning i barnehagen.

Det daglige samarbeidet og dialogen mellom hjem og barnehage skal være preget av gjensidig respekt, åpenhet og likeverd.

Voksenrollen

Det er de voksne som har ansvaret for å skape gode relasjoner i barnehagen, både til og mellom barna. 

Barnet skal forstå at

  • jeg ser deg
  • jeg hører deg
  • jeg er interessert i å høre hva du tenker, og hva du sier
  • jeg undrer meg sammen med deg
  • jeg tror du har noe å si meg
  • jeg tror du ønsker å samarbeide
  • jeg vil være oppriktig med deg
  • jeg tror at det du sier og tenker er viktig og kan lære meg noe
  • jeg vil støtte deg gjennom nødvendige konflikter

Vi jobber etter relasjonsmodellen, et felles verdigrunnlag som forteller oss hvordan vi skal møte andre mennesker, både foresatte, barn og kolleger.

Les om relasjonsmodellen på nettsiden vår Bedre tverrfaglig innsats.

Utvikling og ny kunnskap

I barnehagene våre er alle ansatte pliktig til å tilegne seg og dele ny kunnskap. Barnehageledelsen til rette for utvikling gjennom kurs, prosjekter, nettverk og utviklingssamarbeid.